Cultuur

Waarom staan er kaarsjes op een verjaardagstaart?

kaarsjes verjaardagstaart

Eén van de hoogtepunten op een verjaardag is het uitblazen van de kaarsjes. Vol trots komt moeder of vader uit de keuken met een grote slagroomtaart. Op de taart pronken even veel kaarsjes als de jarige oud is geworden. Iedereen zingt uit volle borst “Lang zal ze leven” en wanneer de laatste hoera heeft geklonken is het moment eindelijk daar. Blazen maar! De spetters spuug vliegen over de slagroomtaart en als het lukt alle kaarsjes in 1 keer uit te blazen mag je nog een wens doen ook, hoezee!

Sorry hoor, maar dit is toch een mega rare traditie? Wie heeft dit nu weer bedacht?!

Sommige geloven dat deze traditie stamt uit de tijd van de oude Grieken. In deze tijd werden voor Artemis, de godin van de maan, ronde taartjes gebakken met daarop een kaarsje. Dit gloeide als het licht van de maan om de godin te eren. Bij de tempel werd het vlammetje uitgeblazen. De rook zou het gebed dat werd opgezegd meevoeren naar de Godin. Hier stamt dus waarschijnlijk ook de huidige wens-traditie vanaf.

In de 18e eeuw verschijnen daadwerkelijk kaarsjes op verjaardagstaarten. In Duitsland worden Kinderfesten gevierd met een vrolijke verjaardagstaart plus kaarsjes. Deze verjaardagen worden steeds populairder. De kaarsjes symboliseren het levenslicht en verdrijven ongeluk en kwaad zodat de jarige mooie zorgeloze jaren tegemoet gaat. Na Duitsland volgen al snel andere Europese landen in deze traditie. Tja, wie wil er nu geen taart vol vrolijke kaarsjes op zijn verjaardag!

Vergeet je dit leuke weetje niet te delen via de socials? En volg ook gelijk onze Facebook pagina, dan leer je elke dag iets nieuws!

error: Content is protected