Geschiedenis

7 weetjes over de Elfstedentocht die je nog niet kende

elfstedentocht weetjes
Het is winter. Prachtig al dat sneeuw en ijs. Er zijn mensen die er helemaal niet van houden. Maar er is een groep die het warm krijgt vanbinnen wanneer de vorst aanbreekt: de schaatsliefhebbers. En als die vorst periode lang genoeg duurt dan kan het zijn dat het ijs dik genoeg wordt dat de tocht er tochten kan worden gereden. Is het dit jaar eindelijk weer koud genoeg voor een Elfstedentocht?

1. Geschiedenis

De eerste officiële Elfstedentocht werd gereden in 1909. Er deden toen maar liefst 23 mensen mee. Met een tijd van 13 uur en 50 minuten was Minne Hoekstra dat jaar de winnaar. In totaal is er 15 keer een Elfstedentocht geweest. De laatste was in 1997. Toen deden er 16.000 mensen mee. Daar heb je behoorlijk dit ijs voor nodig.

2. Hoe dik?

De Elfstedentocht gaat pas door als het ijs aan strenge regels voldoet. Zo moet het overal 15 centimeter dik zijn. Het ijs wordt elke dag gemeten door de rayonhoofden. Dit zijn er in totaal 22 die ieder voor 1/22 stuk van de toch verantwoordelijk zijn. Vooral onder bruggen heeft het ijs moete met aangroeien. De rayonhoofden zorgen daarom ook voor heuse ijstransplantaties om deze plekken.

3. Voor 1909

In 1909 vond de eerste officiële tocht plaats. Maar daarvoor werd de Elfstedentocht ook al gereden, Vaak als weddenschap of uitdaging probeerden men alle 11 de steden van Friesland in 1 dag per schaats te bezoeken. De eerste melding van een man die alle elf steden in één dag wist te bezoeken komt uit 1763.

De volgende 4 punten ontdek je op de volgende pagina.

error: Content is protected