Gezondheid

Is het knakken van je gewrichten gevaarlijk?

knakken van gewrichten ongezond
Hop, even opstaan uit je bureaustoel om je benen te strekken en voordat je het weet lijkt elk gewricht in je lichaam te kraken. Je knieën, je enkels, je rug.. ai! Sommige mensen kunnen absoluut niet tegen het geluid, andere knakken zelf vaak genoeg hun vingers of nek. Het knakken van gewrichten komt heel vaak voor, maar wat gebeurd er nu precies en is het gevaarlijk voor je gezondheid? Wij zochten het uit.

Wat gebeurt er nu precies?

Het knakkende geluid houdt wetenschappers al heel lang bezig. In 1947 werd het eerste onderzoek naar het knakken van gewrichten gedaan. In de loop der jaren zijn er verschillende theorieën ontstaan. Pas toen in 2015 een proefpersoon zijn vingers knakte in een MRI scanner is het antwoord op de brandende vraag gevonden.

De gewrichten in je lichaam zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Tussen de botten zit een laagje kraakbeen en daar omheen zit een laagje vocht. Dit vocht is het smeermiddel van het gewricht en is nodig om het gewricht soepel te kunnen laten bewegen. Wanneer je bijvoorbeeld het gewricht in je vinger uit elkaar trekt vormt zich in dit vocht een vacuüm, een stukje niks. Dit ontstaat doordat er niet genoeg vocht in het gewricht zit om de extra ruimte op te vullen. Het ontstaan van dit vacuüm gaat samen met een knakkend geluid.

Of dit knakken van je gewrichten schadelijk is voor je gezondheid lees je op de volgende pagina:

error: Content is protected